neděle 13. ledna 2008

zpráva z 2. procházky po Pražské architektuře 20. století - Smíchov (28.10.2007)

zobrazit fotky z vycházky

Druhou vycházku jsme původně naplánovali do Košíř ale neznalostí místní dopravy jsme cílovou stanici přejeli a proto se naším výchozím bodem stal park Klamovka. Hned na okraji parku nás přivítala poměrně rozlehlá funkcionalistická mateřská škola projektovaná Stavebním úřadem hlavního města Prahy (1933 - 1934, J. Brada). Klamovka byla původně hospodářská usedlost se zahradou, patrový obytný dům ve svahu s mansardovou střechou. Roku 1757 koupil usedlost hraběcí rod Clam-Gallas. Později nechali v zahradě zřídit několik romantických staveb, které se dochovali dodnes: Chrámek noci - drobná centrální stavba se zasklenými otvory v kupoli, představujícími hvězdnou oblohu. Tato stavba je ale bohužel za plotem a ve dveřích má jakýsi hadr, což je škoda - iluze hvězdné oblohy by určitě stála za vidění. Dalšími stavbami jsou rokokový zahradní altán a altán novogotický. Za zmínku určitě stojí i příjemná zahradní restaurace Klamovka v bývalém zámečku, který byl ve 30. letech upraven na místní sokolovnu.


Z Klamovky jsme zamířili do ulice Pod lipkami kde se nachází několik rodinných domů ve stylu geometrické moderny od J. Freiwalda z let 1921 - 1922. Dál ulicí U Perníkářky a Pod hájem kolem viniční usedlosti Pernikářka. V ulici Na Hřebenkách jsme prošli kolem zajímavého souboru rodinných řadových domků z let 1975 - 1978. Ulice Na Hřebenkách skrývá mnoho zajímavých rodinných domů a vil od secese až po 70. léta. Například pod číslem 41 - 2365 najdeme funkcionalistickou stavbu od J. Groaga - žáka A. Loose (1938). Za ohybem této ulice se naskytne pohled na impozantní secesní vilu od Josefa Fanty z roku 1910. Vila (rodinný dům s ateliérem sochaře Č. Vosmíka) je bohužel hodně zanedbaná a zasloužila by si pečlivou rekonstrukci. Přijdeme-li k vile z Tiché ulice vypadá odlišně než z druhé strany. Zatím co z ulice Na Hřebenkách se tyčí vysoká stavba s jakousi věží bez oken z Tiché ulice vypadá mnohem přístupněji. Na zdech jsou patrná sgrafita s hesly jako: "kdo chce žíti, musí síti" a pod. Touto vilou skončila i naše vycházka.


Doufám, že, zatím dvoudílný seriál, bude po zimní sezóně úspěšně pokračovat. Přes zimu by se zde měly objevit fotografie i z této vycházky.

0 komentářů: